Financiële ondernemingen

Financiële ondernemingen en dienstverleners verzamelen en gebruiken veel persoonsgegevens. Bijvoorbeeld banken, creditcardmaatschappijen, verzekeraars, pensioenfondsen, administratiekantoren, financieel adviseurs en belastingadviseurs.

Op deze pagina

  1. Algemene informatie

Financiële gegevens

In de eerste plaats verwerken financiële ondernemingen en dienstverleners financiële gegevens van hun klanten. Zoals gegevens over betalingen. Financiële gegevens zijn gevoelige persoonsgegevens. Het is daarom extra belangrijk dat financiële ondernemingen en dienstverleners zorgvuldig met deze persoonsgegevens omgaan.

Kopie ID en BSN

Financiële ondernemingen en dienstverleners verwerken ook andere persoonsgegevens van hun klanten. Bijvoorbeeld:
 

Snelle antwoorden

Mag mijn bank een kopie ID maken of vragen?

Ja, dat mag. Uw bank moet als u klant wordt uw identiteitsbewijs (ID) controleren om te kijken of u wel echt bent wie u zegt te zijn (identificatie). En soms moet dit opnieuw als u al klant bent (heridentificatie). Uw bank mag daarbij een kopie ID maken of vragen om te bewijzen dat uw identiteit is gecontroleerd.

U mag geen gegevens afschermen

U mag zelf geen gegevens afschermen op de kopie ID. En ook geen watermerk aanbrengen. Want anders kan de bank de echtheid van uw ID niet controleren. Uw bank kan na de (her)identificatie wel gegevens afschermen op de kopie ID of een watermerk erin aanbrengen om uw persoonsgegevens te beveiligen.

Meer informatie

Lees de uitgebreide uitleg: Identificatie bij uw bank.

Wat moet ik doen als mijn bankrekeningnummer is gelekt?

Heeft u bericht ontvangen van een organisatie dat er een datalek is geweest? En dat daarbij bankrekeningnummers zijn gelekt? Dan kunt u dit doen:
 

  • Wees alert op telefoontjes of berichten per e-mail, sms of WhatsApp waarbij mensen informatie proberen te ontfutselen, zoals uw pincode. Uw bank zal u nooit op die manier vragen om een bepaalde code te geven of om uw bankpas te versturen naar een bepaald adres.
  • Let op eventuele afschrijvingen van uw bankrekening. Criminelen kunnen uw bankrekening gebruiken om spullen te kopen.
  • Kijk voor meer informatie op Veiligbankieren.nl.

Kan ik mijn gegevens bij een organisatie inzien, laten verbeteren of laten verwijderen?

Ja, dat kan. Als een organisatie uw persoonsgegevens gebruikt, heeft u een aantal rechten. Zo houdt u grip op uw gegevens. Dit zijn de belangrijkste privacyrechten:

Wilt u weten welke rechten u nog meer heeft? Kijk dan bij Privacyrechten AVG.

Wat kan ik doen als ik een vraag of klacht heb over het gebruik van mijn persoonsgegevens?

Ga met uw vragen of klachten altijd eerst naar de organisatie die uw persoonsgegevens gebruikt. Heeft u een klacht en komt u er samen met de organisatie niet uit? Dan kunt u een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Gerelateerde thema's en onderwerpen

Financiën

Betaaldiensten

Als consumenten gebruikmaken van betaaldiensten, hebben betaaldienstverleners toegang nodig tot hun betaalgegevens. Dat zijn gevoelige gegevens.
Ga naar onderwerp
Financiën

Inkomen en kredietwaardigheid

In sommige situaties willen organisaties weten of u uw rekeningen kunt betalen voordat zij een overeenkomst met u aangaan. Ze kunnen dan gegevens over uw inkomen opvragen of een kredietcheck doen.
Ga naar onderwerp
Identificatie

Paspoort en identiteitskaart

Er zijn strenge regels voor wat een organisatie met iemands identiteitsbewijs mag doen om die persoon te identificeren. Een kopie maken mag niet zomaar.
Ga naar onderwerp
Identificatie

Burgerservicenummer (BSN)

Welke organisaties mogen het burgerservicenummer (BSN) gebruiken?
Ga naar onderwerp