Zelflerende algoritmes

Geavanceerde zelflerende algoritmes vallen onder artificiële intelligentie (AI), ook wel kunstmatige intelligentie genoemd. AI is sterk in ontwikkeling. Daardoor worden geavanceerde algoritmische beslismodellen steeds krachtiger en complexer. Voorbeelden van AI zijn modellen met ‘machine learning’ of ‘deep learning’ en ‘neural networks (of neurale netwerken)’.

Op deze pagina

Machine learning of automatisch leren

Door een model te trainen met een grote hoeveelheid data (bijvoorbeeld plaatjes van bloemen) kan het uiteindelijk zelf objecten gaan herkennen (wel/geen bloem), onderscheid maken (soort bloem), suggesties doen (zon of schaduw) en eigen voorstellen genereren voor specifieke situaties (ligging van de tuin, grondsoort, bloeiseizoen et cetera).

Deep learning

Dit zijn soorten modellen die machinaal leren, met een gelaagde structuur. Deze modellen worden gevoed met grote hoeveelheden data en kunnen patronen herkennen en complexe opdrachten uitvoeren.

Large language models (LLM’s)

Door het verzamelen, doorzoeken en analyseren van grote hoeveelheden tekst kan een chatbot antwoorden op vragen formuleren of kan een LLM taken uitvoeren. Zoals het geautomatiseerd maken van presentaties, plannen, documentatie of brieven. Ook voor afbeeldingen en video zijn toepassingen in opkomst, die via text-to-image een LLM gebruiken om afbeeldingen of video te genereren op basis van tekst.