Maak kennis met Dennis

Dennis medewerker AP

We zijn goed op elkaar ingespeeld en we blijven ons ontwikkelen.

Dennis in het kort:

  • Werkt sinds 2018 bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en sinds 2020 als coördinator datalekken bij de afdeling Eerstelijns Onderzoek.
  • Werkte daarvoor als functionaris gegevensbescherming (FG) bij een overheidsorganisatie.
  • Studeerde rechten aan de Universiteit Leiden.
  • Houdt toezicht op de meldplicht datalekken.

Grote gevolgen

Sinds 2020 werk ik als coördinator datalekken bij de AP. Samen met collega’s werk ik aan het toezicht op de meldplicht datalekken. Nederland staat in de top 3 van Europese landen met de meeste meldingen van datalekken. Dat heeft ermee te maken dat Nederland een sterk gedigitaliseerd land is. 

Iedereen heeft wel iets te verbergen. Of tenminste: niet iedereen hoeft alles van je weten. En als je daar wel voor kiest, moet je zelf kunnen bepalen hoeveel je blootgeeft. Bij een datalek verlies je deze autonomie. Bij een organisatie gaat iets mis – en ineens liggen jouw gegevens op straat. Dat kan voor mensen grote gevolgen hebben.

Werken bij een toezichthouder is bijzonder, omdat de focus ligt op de privacybelangen van burgers.

Ingrijpen en voorkomen

Als toezichthouder stimuleren we dat organisaties hun gegevens beter beveiligen, zodat er zo min mogelijk datalekken zijn. Informatiebeveiliging is voor organisaties vaak best een uitdaging. Wij kunnen ingrijpen en zorgen dat een organisatie veiliger gaat werken.

Zo meldde een organisatie een datalek bij ons na een ransomware-aanval. De financiële schade voor de organisatie liep in de miljoenen en de persoonsgegevens van klanten werden te koop aangeboden op het ‘dark web’. Voor die klanten is dat ingrijpend, maar ook voor de organisatie. Deze situatie was bovendien te voorkomen geweest, als de organisatie sterkere wachtwoorden had gebruikt. 

Situaties rondom datalekken zijn best complex. Zo moeten we afwegingen maken: starten we een onderzoek naar een organisatie? Of is een gesprek al voldoende? Hoe is ons toezicht het effectiefst? Daarbij schakel ik veel met onze woordvoerders en technologen. Ik word er blij van als het met mijn team lukt om verbetering aan te brengen in de situatie rondom een datalek.

Je krijgt voldoende mogelijkheden om je breed te ontwikkelen.

Wij zijn op onze afdeling goed op elkaar ingespeeld. En het team heeft een schat aan ervaring. Maar we blijven ons ontwikkelen. Je krijgt voldoende mogelijkheden om dat te doen, bijvoorbeeld als toezichthouder of privacyjurist.

Het is prettig werken bij de AP. De collega’s zijn gedreven en vastberaden om erop toe te zien dat onze persoonsgegevens op een nette manier verwerkt worden door bedrijven, organisaties en overheden.

In mijn team werken we hybride: deels vanuit huis en deels op kantoor in hartje Den Haag. Als we op kantoor werken, zorgen we ervoor dat we allemaal aanwezig zijn. Dat is goed voor het teamgevoel.