Maak kennis met Saskia

Saskia medewerker AP

Ik vind het belangrijk om de AVG een stukje begrijpelijker te maken.

Saskia in het kort

  • Werkt sinds 2021 als redacteur op de afdeling Communicatie bij de AP.
  • Werkte daarvoor o.a. aan projecten over mediawijsheid en digitale vaardigheden.
  • Studeerde cultuurwetenschappen en communicatiewetenschap, en bracht een semester in Berlijn door.

(Digi)taal

Ik heb altijd een fascinatie gehad voor de digitale wereld. Als kind was ik veel online. Ik knutselde graag met html en heb zelfs even geprobeerd om te leren programmeren. Maar ik bleek toch beter in een ander soort taal.

Tijdens mijn studie en stages leerde ik naast de toffe dingen ook meer over de keerzijde van technologie en internet. Over ongelijkheid, criminaliteit en hoe het alles dat we kenden veranderd heeft. Problemen rondom privacy zijn daar natuurlijk een onderdeel van.

Hoe ik daar met communicatie en taal een stukje van kan helpen oplossen, is voor mij elke dag weer een mooie uitdaging.

Alsof je bij me thuis komt en de kastdeurtjes opentrekt.

Onze doelen bereiken

Ik verbaas me nogal eens over de vanzelfsprekendheid waarmee je gegevens soms verzameld worden. Als een organisatie maar wat doet met mijn gegevens, kan ik daar enorm verontwaardigd over zijn. Alsof je bij me thuis komt en gewoon alle kastdeurtjes opentrekt.

Privacy moet het uitgangspuntzijn, het startpunt. Niet iets dat je achteraf regelt, of 'erbij' doet. Met mijn achtergrond zie ik hoe belangrijk communicatie is om dat duidelijk te maken. Daarom werk ik hier graag.

Als redacteur kijk ik naar het doel van een tekst of communicatiemiddel - van nieuwsbrief tot videoscript. En ik wil dat zo’n tekst of middel begrijpelijk is, zodat we ons doel ook bereiken. De AVG is namelijk best lastige materie. Ik vind het zelf heel interessant, maar dat vindt niet iedereen. En toch heeft iedereen er mee te maken.

Ik schrijf namens de organisatie, en ik bekijk die tekst ook door de ogen van de ontvanger. Ik vind het leuk en belangrijk om het een stukje begrijpelijker te maken, en mensen en organisaties te laten zien waarom die AVG er is.

Echt tof om bij zoveel thema’s betrokken te zijn.

Een goede werkdag

Op de communicatieafdeling komt veel samen: redactie, inhoud, woordvoering, strategie, kritische geluiden, succesverhalen… Allerlei onderwerpen komen langs, van datalek tot algoritme. Ondanks dat het me weleens duizelt, is het vooral echt tof om bij zoveel thema’s betrokken te zijn en er veel over te leren.

Met onze afdeling verbinden we toezicht en maatschappij, wetten en mensen. Als toezichthouder zijn we soms streng, we verdedigen immers een grondrecht en dat is niet zomaar iets, maar we helpen organisaties en mensen ook verder. Als het lukt om dat samen te brengen in onze communicatie, dan heb ik een goede werkdag.