De camera van mijn buren filmt mij als ik door mijn straat loop. Mag dat?
Nee, dat mag niet zomaar. Uw buur mag in principe alleen de eigen bezittingen filmen om die te beveiligen, zoals het eigen huis en de eigen tuin. Een deel van de openbare weg filmen mag niet, tenzij het écht niet anders kan. Bijvoorbeeld als de voordeur direct aan de weg grenst. Of omdat uw buur een fiets of scooter bij het huis geparkeerd heeft, en die in de gaten wil houden. Uw buur moet er dan wel alles aan doen om de inbreuk op de privacy van andere mensen te beperken. Bijvoorbeeld door de camera of videodeurbel zoveel mogelijk in te zoomen op de eigen bezittingen, en geen andere delen van de weg te filmen. En door gezichten van voorbijgangers te ‘blurren’.
Bovendien doet uw buur er goed aan om een videodeurbel bijvoorbeeld alleen aan te zetten op moment dat er iemand aanbelt. En om de beelden niet te bewaren, of snel weer te verwijderen.
Wat u kunt doen
Vindt u het onprettig dat uw buren een camera hebben? Of denkt u dat de camera meer filmt dan toegestaan? De eerste stap is om met uw buren in gesprek te gaan. Het kan zijn dat de camera niet aanstaat of dat uw buren u niet filmen. Misschien is het probleem dus gemakkelijk op te lossen. U kunt uw buren wijzen op de regels en tips op deze website.
Komt u er samen niet uit? Dan kunt u bemiddeling inschakelen. Bijvoorbeeld via de gemeente of wijkagent. U kunt ook juridische hulp vragen via het Juridisch Loket.
Wilt u een klacht indienen bij de AP? Houd er dan rekening mee dat de AP veel klachten ontvangt over camera’s van buren. Onderneem dus eerst zelf actie.
Bekijk alle informatie over cameragebruik in en om het huis. En lees het verhaal van Lilian (68), die zich onvrij voelde in haar eigen huis door de camera van de buren.