Informatie inwinnen over sollicitanten
Op deze pagina
Sollicitant opzoeken op internet
U mag als werkgever alleen een sollicitant opzoeken op internet als u aan deze voorwaarden voldoet:
- U heeft hiervoor een heel goede reden. Bijvoorbeeld omdat de informatie van belang is voor de functie. Een sollicitant ‘zomaar’ opzoeken, uit nieuwsgierigheid, mag niet.
- U beperkt zich tot het zoeken naar zakelijke informatie over sollicitanten, zoals hun LinkedIn-account. Iemands vakantiefoto’s zullen niet snel relevant zijn voor een functie.
- U laat sollicitanten van tevoren weten dat u hen mogelijk natrekt op internet. Bijvoorbeeld door het in de vacaturetekst te zetten.
- Neemt u gegevens van internet over een sollicitant mee in de sollicitatieprocedure? Dan moet u de sollicitant de kans geven deze informatie toe te lichten.
Let op: Deze regels gelden ook als het om openbare informatie gaat. Zoals een profiel op social media dat op openbaar staat. Dat een sollicitant de informatie zelf openbaar heeft gemaakt, doet daar niets aan af.
Screening van sollicitanten
Een screening bestaat meestal uit het natrekken van de gegevens op het cv van een sollicitant. Bijvoorbeeld door de referenties te bellen die de sollicitant heeft opgegeven.
Ook kunt u als werkgever een zwarte lijst raadplegen, als uw branche die heeft. Daarop kunt u zien of een sollicitant eerder diefstal of fraude heeft gepleegd.
Voor sommige functies is screening wettelijk verplicht. Bijvoorbeeld in de kinderopvang. U mag een sollicitant dan om een verklaring omtrent het gedrag (VOG) vragen. Daarnaast gelden speciale wettelijke bepalingen voor de screening bij vertrouwensfuncties.
Zie verder: Screening