Nieuwe Europese informatiesystemen

Naast de bestaande Europese informatiesystemen gaat de Europese Unie (EU) een aantal nieuwe Europese informatiesystemen in gebruik nemen voor grensbewaking en justitiële taken. Verder worden verschillende bestaande Europese informatiesystemen aangepast. Deze nieuwe systemen en functionaliteiten worden in de komende jaren stapsgewijs ingevoerd.

Op deze pagina

Nieuwe systemen

Er komen 3 nieuwe Europese informatiesystemen:

  1. Entry/Exit System (EES): een registratiesysteem dat het stempelen van paspoorten gaat vervangen voor reizigers uit derde landen. EES zal – met enkele uitzonderingen – biometrische gegevens , gegevens van reisdocumenten en het aantal reisdagen vastleggen van reizigers uit derde landen. Het doel van het systeem is ook om bij te dragen aan het voorkomen en opsporen van terrorisme en andere ernstige misdrijven.
  2. European Travel Information and Authorisation System (ETIAS): een systeem waarin informatie wordt geregistreerd over reizigers uit derde landen die geen EU-visum hoeven aan te vragen. Het doel is om te controleren of iemand aan de toegangseisen voldoet voordat deze persoon het Schengengebied inkomt.
  3. European Criminal Records Information System – Third Country Nationals (ECRIS-TCN): een gecentraliseerd systeem om vast te stellen welke EU-lidstaten informatie hebben over veroordelingen van personen uit derde landen en van staatlozen. Het doel is gegevens over veroordelingen in andere lidstaten te kunnen meewegen in een nieuwe strafrechtelijke procedure. Daarnaast kan de informatie uit andere lidstaten gebruikt worden voor bijvoorbeeld een beslissing over een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) of een Bibob-procedure. Het doel van de Wet Bibob is voorkomen dat overheden criminele activiteiten faciliteren.

Interoperabiliteit: Europese informatiesystemen worden gekoppeld

Wanneer alle nieuwe Europese informatiesystemen actief zijn, worden de nieuwe en bestaande systemen aan elkaar gekoppeld. Daardoor kunnen bevoegde nationale en Europese autoriteiten via één zoekportaal informatie opvragen over specifieke personen die in de verschillende Europese informatiesystemen staan. Het is dan niet meer nodig om in alle informatiesystemen afzonderlijk te zoeken.