Smart tv

Veel mensen kijken digitaal televisie via een smart tv of een tv met een settopbox. Deze slimme tv is dan verbonden met het internet. Daarom kunnen mensen naast ‘gewoon’ televisie kijken ook online programma’s (terug)kijken, films huren, apps gebruiken en websites bezoeken. Maar door deze verbinding met het internet is het voor bedrijven ook heel gemakkelijk om gebruiksgedrag nauwkeurig bij te houden.

Op deze pagina

Welke programma’s of apps kijken of streamen mensen? Wanneer en hoe lang? Adverteerders hebben veel interesse in deze gegevens. Hiermee kunnen zij iemand persoonlijke kijkaanbiedingen doen of persoonlijke advertenties tonen.

Dit kan handig zijn voor u als kijker, omdat u dan aanbiedingen krijgt die op u zijn afgestemd. Maar het verzamelen en bewaren van uw gegevens kan ook een inbreuk op uw privacy zijn. Want wat u kijkt op tv, zegt veel over u. Bijvoorbeeld over uw persoonlijke interesses en voorkeuren, uw politieke ideeën of wat u graag in uw vrije tijd doet.

Een slimme tv gebruiken

Bent u van plan om digitale tv te gaan kijken via een smart tv of settopbox, bijvoorbeeld van uw kabelaanbieder? Dan is het verstandig om eerst de gebruiksvoorwaarden en algemene voorwaarden te lezen. Lees ook de privacyverklaring voordat u uw tv de eerste keer verbindt met internet.

Let bij het lezen van de privacyverklaring op de wettelijke verplichtingen voor fabrikanten van smart tv’s, settopboxen en aanbieders van digitale televisie. Zij moeten toestemming aan u vragen voor het verzamelen en bewaren van gegevens over uw online kijkgedrag.

Privacy bij persoonlijke kijkaanbiedingen en advertenties

Een producent van smart tv’s of een aanbieder van digitale televisie mag u benaderen met persoonlijke kijkaanbiedingen en advertenties. Maar er zijn wel voorwaarden waar het bedrijf zich aan moet houden om uw privacy te beschermen. Deze voorwaarden staan in de privacywet.

Toestemming

Een fabrikant of aanbieder moet om toestemming vragen. Gaat u ermee akkoord dat het bedrijf uw persoonsgegevens verzamelt via uw smart tv of settopbox?

Geeft u geen toestemming? Dan mag het bedrijf u niet benaderen met persoonlijke kijkaanbiedingen en advertenties. Goed om te weten: vakjes die vooraf al aangevinkt zijn of standaardinstellingen gelden niet als toestemming.