Een slim apparaat instellen

Heeft u een slim apparaat gekocht? Zoals een smart tv, slimme speakers of een slimme thermostaat? Op deze pagina leest u hoe u het apparaat privacyvriendelijk instelt en wat u verder kunt doen om uw persoonsgegevens te beschermen.

Op deze pagina

Uw apparaat privacyvriendelijk instellen

Wilt u uw slimme apparaat privacyvriendelijk instellen? Let dan op het volgende:

  • uw inloggegevens;
  • de manier waarop u inlogt;
  • de privacyinstellingen van uw account;
  • de afstelling van uw apparaat.

Verander direct uw wachtwoord en gebruikersnaam

Het veranderen van uw wachtwoord en uw gebruikersnaam (als dat kan) is een van de belangrijkste stappen in het beveiligen van (nieuwe) apparatuur. Blijf nooit een door de fabrikant ingesteld wachtwoord gebruiken.

Kies voor een lang wachtwoord of een wachtzin die verschillende soorten tekens combineert. U kunt ook een wachtwoordmanager gebruiken om nieuwe sterke wachtwoorden te maken en uw wachtwoorden te beheren.

Gebruik meerfactorauthenticatie

Vaak logt u in met alleen een gebruikersnaam en een wachtwoord. Maar biedt het apparaat of platform meerfactorauthenticatie? Dan is het aan te raden die te gebruiken. Zeker als het apparaat gevoelige gegevens van u registreert. Hierdoor is uw apparaat of uw account beter beveiligd tegen ongeautoriseerde toegang.

Check uw privacyinstellingen

Veel fabrikanten maken gebruik van een (online) account of app waarin u instellingen kunt wijzigen. Neem de tijd om deze instellingen te doorlopen en om de privacyinstellingen goed te zetten.

Stel het apparaat af

Apparaten kunnen ook gegevens van en over anderen dan uzelf opvangen. Bijvoorbeeld geavanceerde microfoons die zijn gekoppeld aan spraakherkenningssystemen of cameradeurbellen. Stel uw apparaat zo af dat het de privacy van anderen niet aantast. Houd bij camera’s rekening met de privacyregels voor cameratoezicht.

Uw router beveiligen

Uw router is de toegangspoort van uw apparaten naar het internet. De standaardinstellingen van uw router kunnen u als gebruiker van een apparaat kwetsbaar maken voor digitale indringers of voor het lekken van uw gegevens.

Zorg daarom voor een sterk wachtwoord op uw router of wifinetwerk. Pas daarnaast de instellingen van uw router aan, zodat die passen bij uw persoonlijke situatie. Heeft u buiten (dichtbij) uw huis bijvoorbeeld geen toegang nodig tot uw router of netwerk? Schakel die mogelijkheid dan uit. Zo kan er daar ook niemand anders bij.

Uw apparaat regelmatig updaten

De veiligheid van slimme apparaten is ook afhankelijk van de software op uw apparaat en van de software die het apparaat aanstuurt. Zorg er daarom voor dat u altijd de recentste software (of app) heeft geïnstalleerd, zodat eventuele bekende kwetsbaarheden op tijd gerepareerd worden.

Zijn er geen automatische updates beschikbaar? Kijk dan op de website van de fabrikant of u de recentste versie heeft. Controleer na een update de instellingen van het apparaat. Zo weet u zeker dat privacyvriendelijke instellingen niet zijn overschreven door de update.

Bij vervanging

Vervangt u het apparaat? Of gebruikt u het niet meer? Verwijder dan uw gegevens die erop staan. Dit doet u door het apparaat te resetten naar de fabrieksinstellingen. Of door handmatig uw gegevens te wissen. Verwijder ook eventueel aanwezige geheugenkaarten of opslagschijven.