Biometrie

Biometrische persoonsgegevens zijn volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) persoonsgegevens die het resultaat zijn van een specifieke technische verwerking van fysieke kenmerken, fysiologische kenmerken of gedragskenmerken van een persoon. Op grond hiervan is eenduidige identificatie van die persoon mogelijk. Of wordt de identiteit van die persoon bevestigd.

Op deze pagina

  1. Algemene informatie

Voorbeelden van biometrische persoonsgegevens zijn vingerafdrukken of gezichtsafbeeldingen. Deze lichaamskenmerken zijn uniek. Dat betekent: te herleiden naar 1 individu. Daarom kunnen organisaties biometrie gebruiken om mensen te identificeren. En ook om te controleren of iemand is wie diegene zegt te zijn (authenticatie).

Omdat biometrische gegevens uniek zijn, leveren deze gegevens hoge risico’s op voor de privacy van de betrokkenen

Toepassing biometrie

De meest gangbare en toegepaste vormen van biometrie zijn de vingerafdruk, de iris- of netvliesscan, stemherkenning en de gezichtsscan (gezichtsherkenning). Organisaties zetten deze vormen van biometrie vaak in voor identificatie bij toegangscontrole.

Ook kunnen organisaties bepaalde gedragskenmerken gebruiken voor identificatie. Bijvoorbeeld de manier waarop iemand een handtekening zet.

Snelle antwoorden

Kan ik mijn gegevens bij een organisatie inzien, laten verbeteren of laten verwijderen?

Ja, dat kan. Als een organisatie uw persoonsgegevens gebruikt, heeft u een aantal rechten. Zo houdt u grip op uw gegevens. Dit zijn de belangrijkste privacyrechten:

Wilt u weten welke rechten u nog meer heeft? Kijk dan bij Privacyrechten AVG.

Wat kan ik doen als ik een vraag of klacht heb over het gebruik van mijn persoonsgegevens?

Ga met uw vragen of klachten altijd eerst naar de organisatie die uw persoonsgegevens gebruikt. Heeft u een klacht en komt u er samen met de organisatie niet uit? Dan kunt u een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Gerelateerde thema's en onderwerpen

Cameratoezicht

Cameratoezicht bij organisaties

Cameratoezicht in of rond bijvoorbeeld een winkel, horecagelegenheid, sportclub, school of zorginstelling kan helpen om eigendommen, bezoekers en personeel te beschermen.
Ga naar onderwerp
Identificatie

Persoonsgegevens op een paspoort of identiteitskaart

Een paspoort of identiteitskaart bevat verschillende persoonsgegevens. Hier zitten gegevens bij waarmee organisaties extra voorzichtig moeten zijn. Anders ontstaan er privacyrisico’s.
Ga naar de informatiepagina
Werk en uitkering

Controle van werknemers

Werkgevers kunnen de behoefte hebben om hun werknemers te controleren. Mag dat?
Ga naar onderwerp