Regelgeving voor drones met camera

Als u een drone met camera gebruikt, moet u zich aan internationale en nationale regels houden. 

Op deze pagina

EU-brede regels voor drones

Sinds 2020 geldt in de hele Europese Unie (EU) dat u zich zowel voor recreatief gebruik als voor professioneel gebruik van drones bij de RDW moet registreren als exploitant. Deze verplichting geldt niet als een drone lichter is dan 250 gram en geen camera heeft.

Voor alle drones zwaarder dan 250 gram geldt daarnaast dat een bestuurder een vliegbewijs moet hebben. Afhankelijk van het gewicht van de drone en het risico van de vlucht kunnen er nog extra eisen zijn. Denk aan het verplicht uitvoeren van een risicoanalyse van de vlucht, het bezitten van een vaardigheidsbewijs en in specifieke gevallen zelfs een vluchtvergunning van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Zie voor een volledig overzicht van de EU-brede regels die sinds 2020 gelden de ‘Easy Access Rules for Unmanned Aircraft Systems' van de European Union Aviation Safety Agency (EASA).

Aanvullende Nederlandse regels voor drones

Naast de EU-brede regels, stellen diverse Nederlandse regelingen ook grenzen aan de vlieghoogte en waar u wel en niet mag vliegen met drones.

Zo verbiedt de combinatie van luchtvaart- en privacyregelgeving onder andere om boven gebieden met aaneengesloten bebouwing of boven mensenmenigten te vliegen. Dat betekent in de praktijk dat, ook als het qua veiligheid zou kunnen om met een drone boven woongebied te vliegen, het qua privacy nog steeds een probleem zal zijn.

Tenzij u als gebruiker een ontheffing hebt, mogen drones van een bepaald gewicht dus niet in de buurt komen van een woonwijk of van andere plaatsen waar veel mensen zijn.

Bovendien kunnen lagere overheden, zoals gemeenten, extra regels stellen in verordeningen, bijvoorbeeld in het kader van milieu, openbare orde en veiligheid.

Bekijk ook: