Regelgeving voor drones met camera

Als u een drone met camera gebruikt, moet u zich aan internationale en nationale regels houden. Sinds 1 januari 2024 gelden er nieuwe regels voor het vliegen met drones binnen de EU, en dus ook binnen Nederland.

Op deze pagina

Cx-label

Drones moeten sinds 1 januari 2024 zijn voorzien van een Cx-label. Het Cx-label bepaalt in welke categorie uw drone valt, en welke regels daarbij horen. Voor meer informatie over de categorieën en regels, zie: Regels voor vliegen met drones op Rijksoverheid.nl.

Remote ID

Ook is het voor de meeste drones verplicht om Remote ID te gebruiken. Met Remote ID is het mogelijk om te zien wie vanaf welke locatie met een drone vliegt. Hiermee kunnen handhavers beter optreden tegen mensen die bijvoorbeeld met hun drone vliegen in een gebied waar dat niet mag. Zie ook: Identificatie op afstand (Remote ID) op Rijksoverheid.nl. 

Registreren

Vergeet niet dat u zich bij de RDW moet registreren als exploitant. Dit is sinds 2020 verplicht voor zowel recreatief als professioneel gebruik van drones in de hele Europese Unie (EU). Zie ook: Vliegen met een drone. Wat moet ik regelen? op RDW.nl.