Drones

Particulieren, bedrijven en overheden gebruiken steeds vaker drones. Op deze pagina leest u meer over de inzet van drones en het verwerken van persoonsgegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Op deze pagina

  1. Algemene informatie

Over drones

Een drone is een onbemand luchtvaartuig, al dan niet voorzien van een camera. Deze informatie gaat over drones mét camera. Naast de algemene regels uit de AVG zijn er specifieke aandachtspunten vanwege de eigenschappen en mogelijkheden van drones en de potentiële impact die drones kunnen maken op de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen. 

Drones kunnen worden uitgerust met camera’s met hoge resolutie. Hierdoor is het mogelijk om gedetailleerde en ingezoomde video-opnames te maken vanuit de lucht.

Ook kunnen drones video-opnames maken van plaatsen die moeilijk of niet op andere manieren kunnen worden gefilmd. Drones kunnen bovendien naar behoefte worden gestuurd en zijn in staat om in korte tijd grote afstanden af te leggen.

Inbreuk op persoonlijke levenssfeer

Drones met camera’s kunnen opnames maken op plaatsen waar mensen verwachten onbespied te zijn. Denk aan private terreinen of plaatsen waar geen mogelijkheden zijn om vaste camera’s te plaatsen. Drones kunnen personen ook gemakkelijk volgen.

Bovendien zijn drones vaak niet of moeilijk zichtbaar, laat staan dat iemand kan zien dat aan een drone een camera is bevestigd, en of die camera filmt of niet. Al deze eigenschappen kunnen leiden tot een grote inbreuk op de persoonlijke levenssfeer.

Ga daarom goed na of u met uw drone persoonsgegevens verwerkt.