Cameratoezicht bij organisaties
Cameratoezicht in of rond bijvoorbeeld een winkel, horecagelegenheid, sportclub, school of zorginstelling kan helpen om eigendommen, bezoekers en personeel te beschermen. Maar tegelijkertijd kan het een grote inbreuk zijn op de privacy van klanten, bezoekers, werknemers, leerlingen en patiënten. Daarom mogen organisaties alleen camera’s ophangen als zij aan een aantal voorwaarden voldoen.
Op deze pagina
Voor cameratoezicht voor beveiliging bij organisaties geldt een aantal algemene regels. Die staan in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Ook zijn er (extra) voorwaarden voor het gebruik van verborgen camera’s.
Bent u op zoek naar informatie over cameratoezicht om de openbare orde te handhaven? Bezoek dan deze pagina: Cameratoezicht op openbare plaatsen.
Snelle antwoorden
Mag mijn werkgever mij controleren met een (verborgen) camera?
Uw werkgever mag soms camera’s gebruiken om personeel en eigendommen te beveiligen. Maar uw werkgever mag deze camerabeelden niet gebruiken om u aan te spreken of te beoordelen.
Een verborgen camera mag normaal gesproken niet. Maar is er bijvoorbeeld vaak sprake van diefstal of fraude op uw werk? Dan mag uw werkgever onder strenge voorwaarden een verborgen camera gebruiken om werknemers te controleren.
Lees meer: Cameratoezicht bij organisaties
Mag mijn werkgever bewakingsbeelden gebruiken om mij te beoordelen?
Nee, dat mag niet. Uw werkgever mag onder voorwaarden camera’s inzetten om personeel en eigendommen te beveiligen. Maar uw werkgever mag deze camerabeelden niet gebruiken om werknemers aan te spreken of te beoordelen op hun functioneren.
Voor ander doel mag niet
Dat is namelijk niet verenigbaar met het oorspronkelijke doel van de inzet van camera’s: de beveiliging van personeel en eigendommen. Oftewel: uw werkgever mag beelden die gemaakt zijn voor beveiliging, niet zomaar gebruiken voor een ander doel.
Geen verborgen camera
Overigens geldt dat niet alleen voor het gebruik van bewakingsbeelden. Uw werkgever mag ook geen camerabeelden gebruiken om u te beoordelen hoe u uw werk doet als deze beelden zijn gemaakt met een verborgen camera. Dat maakt namelijk bijna altijd een te grote inbreuk op uw persoonlijke levenssfeer.
Ook mag uw werkgever u niet stiekem filmen voor trainingsdoeleinen. Zoals ‘mystery shopping’ met een verborgen camera.
Uw werkgever mag een verborgen camera alleen gebruiken om bijvoorbeeld diefstal of fraude op te sporen. En dan alleen als uiterste redmiddel. Voor andere doelen, zoals trainingsdoeleinden, is een verborgen camera een te zwaar middel.
Mag ik door een bewakingscamera worden gefilmd in de sauna?
Ja, maar dit mag alleen in de ruimtes waarin u niet bloot bent.
Het uitgangspunt is dat er geen cameratoezicht mag zijn in ruimtes waar saunabezoekers bloot kunnen zijn. Zoals kleedkamers, doucheruimtes, toiletten, zwem- en bubbelbaden, sauna’s en de ruimtes waarin de bezoekers in en uit de sauna’s komen.
Het filmen van mensen die bloot zijn, maakt een grote inbreuk op hun persoonlijke levenssfeer. De afweging tussen het belang van de sauna en het belang van de bezoeker is onder normale omstandigheden altijd in het voordeel van de bezoeker. Die mag namelijk op zo’n plaats verwachten onbespied te zijn. Dat staat voorop.
Bovendien kan de sauna het doel ook op andere manieren bereiken. Dit doel is vaak beveiliging of het voorkomen van (ongewenste) intimiteiten. Dit is ook te bereiken door bijvoorbeeld het personeel, al dan niet herkenbaar als personeel, regelmatig te laten rondlopen.