Gefilmd worden door de camera van iemand anders

Iemand mag alleen een camera of videodeurbel ophangen als die camera de bezittingen van buren en/of de openbare weg niet filmt. Tenzij het echt niet anders kan. Voelt u zich door de camera van uw buren aangetast in uw privacy? En denkt u dat uw buren zich niet aan de regels houden? Op deze pagina leest u welke stappen u kunt ondernemen.

Op deze pagina

Ga in gesprek

De eerste stap is om in gesprek te gaan met uw buren. Het kan zijn dat de camera niet aanstaat of dat uw buren u niet filmen. Misschien is het probleem dus in overleg eenvoudig op te lossen.

U kunt bijvoorbeeld:

  • vragen waarom uw buren een camera hebben opgehangen;
  • aangeven wat u denkt dat zij filmen en vragen of dit klopt;
  • vragen of u de beelden mag bekijken.

Blijkt uit het gesprek met uw buren dat de camera niet goed staat afgesteld? Dan kunt u uw buren wijzen op de privacyregels en praktische tips die op deze website staan.

Bemiddeling

Komt u er samen met uw buren niet uit? Dan kunt u:

Juridische stappen

Blijft het probleem bestaan? Dan kunt u bijvoorbeeld hulp vragen aan het Juridisch Loket

Een andere mogelijkheid is om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Zie ook: Behandeling van klachten door de AP

Ook kunt u naar de rechter gaan.

Privacyverhaal

Lilian (68) voelt zich onvrij in haar eigen huis doordat ze niet weet wat de camera van de buren filmt. "De aanblik van zo’n camera alleen al geeft mij een onvrij gevoel."
 

Senior vrouw zit op de bank en kijkt naar buiten