Cameragebruik in en om het huis

Om uw eigendommen te beveiligen, mag u een camera ophangen bij uw huis of een videodeurbel gebruiken. Maar u moet er wel voor zorgen dat u zo min mogelijk inbreuk maakt op de privacy van andere mensen, zoals uw buren of voorbijgangers. Net zoals uw buren rekening moeten houden met uw privacy als zij een camera ophangen bij hun huis. Welke regels gelden, staat in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). 

Op deze pagina

  1. Algemene informatie

Cameragebruik & de AVG

Bent u een particulier en maakt u zelf cameraopnames voor huishoudelijk gebruik? Dan is de AVG in principe niet van toepassing.

Maar de AVG is wel van toepassing als u delen van de openbare ruimte filmt voor beveiligingsdoeleinden. Of als u de beelden voor een onbeperkt aantal mensen beschikbaar maakt, bijvoorbeeld op internet. Dan heeft u bijvoorbeeld toestemming nodig van de mensen die u heeft gefilmd.

Ook een woningcorporatie of vereniging van eigenaren (vve) moet zich aan de AVG houden bij het plaatsen van een camera.

Camerabeelden verstrekken

Het kan ook zijn dat de politie beelden van uw camera opvraagt of beelden vordert. U moet zich dan houden aan bepaalde regels in de AVG

Klachten over camera’s

De AP ontvangt veel klachten over camera's van buren. Als u vindt dat uw privacy wordt geschonden door een camera van iemand anders, dan kunt u zelf actie ondernemen.