Vergroot contrast

Collectieve winkelontzegging Rotterdam Centrum

De Autoriteit Persoonsgegevens (tot 1 januari 2016 College bescherming persoonsgegevens) heeft de Collectieve Winkelontzegging Rotterdam Centrum van de Stichting Ondernemersfederatie Rotterdam City (OFRC) goedgekeurd. Deze goedkeuring is 6 jaar geldig na de datum van publicatie van het besluit in de Staatscourant (11 januari 2013).

Zwarte lijst ongewenste klanten

Winkeliers in de Rotterdamse binnenstad kampen met verschillende soorten criminaliteit. Om dit probleem op te vangen en veelplegende winkeldieven en structurele overlastveroorzakers aan te pakken, heeft OFRC besloten een zwarte lijst op te stellen.

Dit deed OFRC in samenwerking met de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie. Met de zwarte lijst kan ongewenste klanten de toegang tot meerdere winkels in de binnenstad worden ontzegd.

De zwarte lijst heeft tot doel de winkelcriminaliteit in Rotterdam Centrum terug te dringen en de veiligheidsbeleving van het winkelend publiek te versterken. Ook is het de bedoeling dat de zwarte lijst een preventieve uitstraling heeft en potentiële overlastveroorzakers ontmoedigd.

Tot nu toe zijn er individuele mogelijkheden om aangifte te doen. Dit is volgens de OFRC echter ontoereikend om een veiliger centrum te realiseren.