Vergroot contrast

Overtredingen kinderapp beëindigd na onderzoek CBP

Blink Uitgevers heeft na onderzoek van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) de kinderapp Okki Gekke-bekken-club uit de app stores verwijderd. Het CBP constateerde dat de app, die jonge kinderen helpt om hun tanden goed te poetsen, op meerdere punten in strijd was met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Via de app konden kinderen gegevens van zichzelf op internet publiceren. Het ging daarbij ook om foto’s waarop kinderen herkenbaar waren afgebeeld. Dit terwijl het de bedoeling van de app was om alleen foto’s te publiceren van het gepoetste gebit. De app bevatte geen waarschuwing dat de kinderen toestemming moeten vragen aan hun ouders voordat zij via de app deze persoonsgegevens op internet plaatsen. Bovendien was er geen mogelijkheid voor de kinderen en hun ouders om deze gegevens van internet te verwijderen.

Het CBP heeft vastgesteld dat de app niet meer beschikbaar is in de Android en iTunes app stores en dat alle foto’s en overige persoonsgegevens van de kinderen zijn verwijderd van de bijbehorende website.

Blink Uitgevers heeft naar aanleiding van het onderzoek aangekondigd maatregelen te nemen om verdere overtredingen in de toekomst te voorkomen. De uitgever heeft toegezegd de app pas weer terug te plaatsen als ondubbelzinnige toestemming wordt gevraagd aan de ouders van kinderen die de app gebruiken en op alle andere punten aan de wet is voldaan. Verder heeft de uitgever aangekondigd een interne cursus te verzorgen om alle medewerkers bij te scholen op het gebied van de Wbp om te voorkomen dat in de toekomst op onrechtmatige wijze persoonsgegevens worden verwerkt.

In het onderzoek stelde het CBP ook vast dat de gegevens die de kinderen invoerden onversleuteld via internet werden verzonden. Blink Uitgevers heeft aangegeven dat in de nieuwe versie van de app wordt gezorgd voor een veilige, versleutelde verbinding voor het online versturen van de gegevens.

Gerelateerd nieuws

Publicaties