Vergroot contrast

Gemeenten beëindigen overtreding bij verwerking medische gegevens

De 4 gemeenten die blijkens onderzoek van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) in strijd met de wet medische gegevens verwerkten, hebben inmiddels succesvol maatregelen genomen om deze overtredingen te beëindigen. Eerder constateerde het CBP dat de wijze waarop gemeenten medische gegevens verwerkten bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in strijd was met de Wet bescherming persoonsgegevens.

Het CBP deed onderzoek bij de gemeenten Heerlen, Hellendoorn, Hengelo en Landsmeer naar de verwerking van medische persoonsgegevens van mensen met een lichamelijke of psychische beperking die ondersteuning vragen bij de gemeente. Op grond van de Wmo kunnen zij bijvoorbeeld een rolstoel of thuiszorg aanvragen.

Enkele van de onderzochte gemeenten hadden de medische gegevens onvoldoende beveiligd, zodat onbevoegden toegang zouden kunnen krijgen. Ook vroegen sommige gemeenten meer gegevens op dan nodig was. Naar aanleiding van het onderzoek hebben de gemeenten deze overtredingen beëindigd.

Gerelateerd nieuws