Vergroot contrast

Blijft het BSN straks een bijzonder persoonsgegeven?

Volgens de huidige privacywet is het burgerservicenummer (BSN) een zogeheten bijzonder persoonsgegeven. Maar hoe zit dat straks als de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) geldt? En moeten organisaties dan wel of niet een data protection impact assessment (DPIA) doen als zij op grote schaal het BSN verwerken? Die vragen krijgt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) regelmatig.

Volgens de AVG is het BSN géén bijzonder persoonsgegeven. Maar er komen waarschijnlijk wel speciale regels voor het BSN. Dat het BSN geen bijzonder persoonsgegeven is, wil daarom nog niet automatisch zeggen dat een DPIA niet verplicht is bij grootschalige verwerking van het BSN.

Bellen met de AP

Heeft u een vraag over de AVG? Dan kunt u bellen met de AP tijdens het telefonisch spreekuur (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur). Het telefoonnummer is 0900-2001201 (5 cent per minuut, plus de kosten voor het gebruik van uw mobiele of vaste telefoon).

Mailen met de AP

U kunt uw vraag ook per mail stellen. De hele maand juni kan dat via het speciale e-mailadres [update: dit e-mailadres is niet langer in gebruik].

Door de grote hoeveelheid kan de AP deze vragen niet allemaal individueel beantwoorden. De AP geeft daarom elke week in het dossier Voorbereiding op de AVG antwoord op de 3 meestgestelde vragen.

Meestgestelde vragen van de week