Vergroot contrast

Lespakket

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft 2 lespakketten ontwikkeld voor leerlingen en leraren: het lespakket 'Ben jij je telefoon de baas?' voor de onderbouw en het voortgezet onderwijs. Inclusief een game. En het lespakket 'Privacy'. Specifiek voor groep 7 en 8.

Lespakket Ben jij je telefoon de baas?

Zijn jouw leerlingen hun telefoon de baas? Lespakket inclusief game voor de onderbouw en het voortgezet onderwijs.

  • Download hier het lesmateriaal (de les duurt 50 minuten).

    Let op! Alleen in modus 'diavoorstelling' werkt het filmpje

  • Met de webapp ‘Ben jij je telefoon de baas?’ challengen we jongeren om te testen of zij hun telefoon de baas zijn. Kun jij de perfecte selfie maken, hoe snel typ je je geboortedatum in? Hoe beter je speelt, hoe groter de reward. Scan de QR-code om te starten. Of ga naar www.jetelefoondebaas.nl.
Challenge lespakket telefoon de baas

Speel in de klas!
Bij de game wordt ook lesmateriaal geleverd voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De échte challenge draait namelijk om de vraag of jongeren doorhebben welke gegevens zij weggeven.

Via de game leren jongeren dat hun gegevens in verkeerde handen kunnen vallen als deze niet beveiligd worden opgeslagen. Kwaadwillenden kunnen dan toegang krijgen tot hun accounts, aankopen doen vanaf hun bankrekening of zich voordoen als hen en abonnementen afsluiten.

Jongeren groeien op in een digitale wereld. “Die digitale wereld biedt hen tal van kansen, maar er zijn ook risico’s. Via apps, games en sites geven jongeren veel persoonlijke informatie weg. Vaak onbewust. Daardoor weten anderen bijvoorbeeld waar zij zijn, met wie ze praten, wat ze kopen, zoeken en wat hun geheimen zijn”, zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens.

De AP lanceert de game aan de start van de Week van de Mediawijsheid (8 t/m 15 november 2019).

Lespakket 'Privacy'

Het gratis lespakket 'Privacy' van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft leerlingen en leraren van groep 7 en 8 de tools om meer zeggenschap te krijgen over hun persoonsgegevens.

Inhoud lespakket 'Privacy'
Het programma van de AP belicht het onderwerp vanuit een nieuwe hoek: namelijk vanuit het grondrecht op privacy. In 3 lessen van ongeveer 45 minuten leren kinderen wat privacy en persoonsgegevens zijn, ervaren ze waarom organisaties vaak geïnteresseerd zijn in hun gegevens en leren ze welke privacyrechten zij hebben.

Ga naar het lespakket 'Privacy'