Jouw gegevens laten verwijderen

Heeft een bedrijf  geen goede reden (meer) om jouw gegevens te verwerken? Dan is het belangrijk dat dit bedrijf je gegevens verwijdert (wist). Jij hebt namelijk recht op vergetelheid. Dus dat het bedrijf jou ‘vergeet’.

Verwijdert een bedrijf jouw gegevens niet uit zichzelf? Dan kun je aan het bedrijf vragen om jouw persoonsgegevens te verwijderen.

App of website

Ben je jonger dan 16 jaar en zijn je persoonsgegevens online verzameld? Bijvoorbeeld via een app of website? Dan moet het bedrijf altijd jouw gegevens verwijderen als jij dat wilt.

Soms niet alle gegevens

Let op: soms kun je niet ál je gegevens laten verwijderen. Bijvoorbeeld omdat een bedrijf of organisatie jouw gegevens een tijd moet bewaren van de wet.

Hoe vraag je dit?

Als je jonger bent dan 16 jaar, kun je niet zelf vragen om jouw gegevens te verwijderen. Een van je ouders (of verzorgers) moet dat namens jou doen. Vraag je ouder om contact op te nemen met het bedrijf.

Je ouder kan dit het beste schriftelijk doen. Dus door een e-mail of brief te sturen. Je ouder kan hiervoor de voorbeeldbrief verwijderen persoonsgegevens gebruiken.

Wat moet het bedrijf doen?

Het bedrijf moet binnen 1 maand antwoord geven. Besluit het bedrijf jouw gegevens te wissen? Dan moet het bedrijf dit zo snel mogelijk doen. Het bedrijf mag geen geld vragen om jouw gegevens te wissen.

Deelt het bedrijf jouw gegevens met andere bedrijven? Dan moet het bedrijven tegen deze andere bedrijven zeggen dat zij jouw gegevens ook moeten wissen.

Wat als het bedrijf niet reageert of weigert?

Reageert het bedrijf niet? Of niet op tijd? Of weigert het bedrijf jouw gegevens over te dragen? Kijk dan eerst of het bedrijf een functionaris gegevensbescherming (FG) of privacy officer heeft. De contactgegevens van deze persoon horen in de privacyverklaring op de website van het bedrijf te staan.

Krijg je ook geen reactie van de FG of privacy officer? Of ben je niet tevreden met de reactie? Dan kun je een klacht indienen bij de AP. Of een  verzoekschriftprocedure starten bij de rechter.

Waar vind ik meer informatie?

Wil je ouder of jijzelf meer weten over het recht om je gegevens te laten verwijderen? Bekijk dan het uitgebreide dossier Recht op gegevens verwijderen.