Algemene info over persoonsgegevens en de privacywet

Persoonsgegevens zijn alle gegevens die iets over jou zeggen. Soms direct, soms in combinatie met andere gegevens. Sinds 2018 hebben we in Nederland een nieuwe privacywet. Net als in de andere landen van de Europese Unie. Die wet heet de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De AVG beschermt jou als bedrijven je persoonsgegevens verzamelen en gebruiken.

Jouw persoonsgegevens

Jouw persoonsgegevens zijn bijvoorbeeld je naam, adres, telefoonnummer en pasfoto. Maar ook wie je vrienden zijn, wat je op internet koopt en of je allergieën hebt.

Sommige persoonsgegevens gaan direct over jou. Bijvoorbeeld of je een jongen of meisje bent.

Daarnaast zijn er gegevens die niet direct over jou gaan, maar die wel naar jou te herleiden zijn. Zoals het IP-adres van je smartphone. Of gegevens die in combinatie met andere gegevens naar jou verwijzen.

Persoonsgegevens zijn dus alle gegevens waarmee iemand jou kan identificeren.

Jouw rechten

In de AVG staat dat je bepaalde rechten hebt. Zoals het recht op informatie. Dat betekent dat bedrijven je moeten vertellen dat ze jouw persoonsgegevens gebruiken en waarom.

Zo weet jij wat er met je gegevens gebeurt als je bijvoorbeeld een app downloadt. En kun je zelf beslissen of je dat wel wilt.

Toestemming ouders

Ben je jonger dan 16 jaar? En wil je een app of online game gaan gebruiken? Iets kopen in een webwinkel? Of een account aanmaken op sociale media? En moet je daarbij gegevens invullen? Dan heb je toestemming nodig van een van je ouders of verzorgers. 

Het bedrijf moet controleren of je ouder of verzorger ook echt toestemming heeft gegeven. Dit moet het bedrijf doen door deze toestemming vast te leggen. Zonder toestemming mag het bedrijf jouw persoonsgegevens niet verzamelen en gebruiken.

Toestemming intrekken

Heb je toestemming gegeven, maar wil je dit niet meer? Dan kun je die toestemming altijd intrekken. Dat moet net zo makkelijk gaan als toestemming geven. Vanaf dat moment mag het bedrijf jouw persoonsgegevens niet meer verzamelen en gebruiken.

Je kunt je toestemming ook intrekken voor een deel van je gegevens. Bijvoorbeeld: je wilt een app nog wel blijven gebruiken, maar je wilt niet meer dat die app jouw locatie volgt. Dan kun je dat uitzetten.

Plichten voor bedrijven

De AVG is streng voor bedrijven. De AVG dwingt bedrijven om de privacy van mensen te beschermen en niet zomaar alles met persoonsgegevens te doen wat ze maar willen.

Houden bedrijven en organisaties zich niet aan de AVG? Dan kunnen ze een boete krijgen tot wel 20 miljoen euro.