Nieuwe EDPB-aanbevelingen voor binding corporate rules (BCR)

Thema's:
Doorgifte binnen en buiten de EER
Internationale samenwerking

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de rest van de Europese privacytoezichthouders, verenigd in de European Data Protection Board (EDPB), hebben nieuwe aanbevelingen gepubliceerd voor het gebruik van binding corporate rules (BCR). De aanbevelingen bevatten een update van de vereisten voor de aanvraag van BCR en een nieuw, standaard aanmeldformulier.

De belangrijkste wijziging wat betreft de vereisten, is dat de gevolgen voor internationale doorgifte na de Schrems II-uitspraak nu zijn verwerkt. Met het standaard aanmeldformulier wordt het aanmeldproces in alle lidstaten van de Europese Unie gelijkgetrokken, wat voor de aanvragers duidelijker is.

De aanbevelingen van de EDPB gelden alleen voor verwerkingsverantwoordelijken die een BCR-aanvraag doen. Volgend jaar komt de EDPB met nieuwe aanbevelingen voor verwerkers die een BCR willen gebruiken.

Binding corporate rules

BCR is een instrument, vaak gebruikt door multinationale bedrijven die persoonsgegevens willen doorgeven naar landen waar de bescherming van persoonsgegevens niet op hetzelfde niveau is als in Europa.

Publieke consultatie

Deze aanbevelingen zijn nog niet definitief. Iedereen die dat wil, kan tot en met 10 januari 2023 reageren op de aanbevelingen via de website van de EDPB. Na deze consultatie stelt de EDPB de definitieve guidelines vast.

Winkelend publiek