Groot datalek: wat nu?

Thema:
Datalekken

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) krijgt momenteel veel vragen over datalekken, omdat er onlangs een groot datalek is geweest. Van mogelijk enkele miljoenen mensen in Nederland is persoonlijke informatie gelekt, zoals naam en e-mailadres. De AP sluit niet uit dat het datalek nog groter wordt.

Wat doet de AP nu?

Bedrijven en organisaties moeten zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. De AP vraagt daarom de partijen die zijn betrokken bij het datalek om opheldering.

Zo wil de AP weten wat er in de contracten tussen de verschillende partijen is vastgelegd over het beschermen van persoonsgegevens. 

Ook houdt de AP er toezicht op dat de betrokken partijen mensen informeren over het datalek. Dat zijn zij verplicht. De AP roept hen dan ook op om mensen zo snel mogelijk te informeren. Doen ze dat niet, dan kan de AP ze gebieden om dat alsnog te doen.

Wat kunt u als slachtoffer doen?

Heeft u bericht gekregen van een de betrokken partijen dat uw persoonsgegevens zijn getroffen door het datalek? Kijk dan eerst goed wat er is precies is gelekt over u. Vervolgens kunt u dit doen:

  • wees alert op phishing;
  • wees alert op identiteitsfraude.

Een toelichting op deze punten leest u bij Slachtoffer van een datalek? Dit kunt u doen. Hier leest u ook wat u zelf kunt doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een datalek.

Vrouw achter monitoren