Europese privacytoezichthouders roepen op tot meer waarborgen bij digitale euro

Thema's:
Betaaldiensten
Financiële ondernemingen
Internationale samenwerking

De aandacht voor privacy in het ontwerp van de digitale euro is positief, maar er zijn wel verbeteringen nodig. Dat stellen de Europese nationale privacytoezichthouders, verenigd in de European Data Protection Board (EDPB).

Zij brengen over de digitale euro advies uit op verzoek van de Europese Commissie. Ze doen dat samen met de European Data Protection Supervisor (EDPS), die toezicht houdt op instellingen van de EU.

De digitale euro is bedoeld als aanvulling op bestaande betaalmiddelen. De digitale munt zal, net als het al bestaande cashgeld, worden uitgegeven door de Europese Centrale Bank (ECB). Via reguliere betaalinstellingen wordt de digitale euro vervolgens beschikbaar voor burgers en bedrijven.

Verwerking van persoonsgegevens

De introductie van de digitale euro gaat gepaard met verwerkingen van persoonsgegevens. De EDPB en EDPS geven in hun advies aan dat die verwerkingen beperkt moeten blijven tot wat noodzakelijk is.

Ook moeten keuzes in het ontwerp van de digitale euro beter worden onderbouwd: vooral als het gaat om fraudebestrijding en anti-witwasmaatregelen, zien de EDPB en EDPS risico’s op onvoorzienbare en bovenmatige gegevensverwerkingen.

Ook adviseren de EDPB en de EDPS om een aantal rechtsgrondslagen voor de gegevensverwerkingen bij de digitale euro te herzien. De mogelijkheden voor het volgen van online digitale eurotransacties moeten tot een minimum worden beperkt.

Onderhandelingen en aanvullende plannen

Het advies van de EDPB en de EDPS is onderdeel van de onderhandelingen tussen de Europese lidstaten en het Europees Parlement over het wetsvoorstel voor de digitale euro. Dit najaar komt de ECB met aanvullende plannen over de technische ontwikkeling van de digitale munt.

De Europese privacytoezichthouders volgen het wetgevingstraject en de ontwikkeling van de digitale euro op de voet.

Man rekent boodschappen af bij zelfscankassa in supermarkt