EDPB-guidelines voor connected cars en spraakassistenten

De European Data Protection Board (EDPB) heeft de definitieve versie van de guidelines over connected cars aangenomen. Daarnaast heeft de EDPB een eerste versie van guidelines voor virtuele spraakassistenten aangenomen.

Met guidelines geven de Europese privacytoezichthouders, verenigd in de EDPB, uitleg over de privacyregels voor een specifiek onderwerp.

Connected cars

Moderne auto’s zijn vaak ‘connected’. Het zijn rijdende computers, verbonden met het internet. Ze verzamelen daarbij vaak persoonsgegevens, zoals locatiegegevens en gegevens over de rijstijl.

Autofabrikanten en partijen zoals autoverhuurbedrijven moeten daarbij de privacy van de bestuurder van de auto respecteren. Deze guidelines helpen die partijen daarbij.

De EDPB publiceerde de eerste versie van de guidelines voor connected vehicles in februari 2020. Daarna konden betrokken partijen, zoals de autoindustrie zelf, reageren op het document. De EDPB heeft die reacties verwerkt in de definitieve versie van de Guidelines on connected vehicles.

Virtuele spraakassistent

Een virtuele spraakassistent of virtual voice assistant is een applicatie die je bedient met je stem. Deze zit tegenwoordig op de meeste telefoons, tablets en computers (zoals Siri, Google Assistent of Alexa).

Maar ook zit steeds vaker een spraakassistent ingebouwd in andere apparatuur, zoals smart speakers. Een spraakassistent weet heel veel over jou, zoals je zoekgeschiedenis en afspraken in je agenda.

In de Guidelines on virtual voice assistants schrijft de EDPB voor hoe partijen die spraakassistenten aanbieden of ontwikkelen moeten omgaan met de persoonsgegevens die daarbij worden verwerkt.

Consultatie guidelines spraakassistenten

De guidelines over spraakassistenten zijn nog niet definitief. Betrokken partijen kunnen tot 23 april 2021 commentaar leveren, via de website van de EDPB. Na de consultatie stelt de EDPB de definitieve guidelines vast.

De Engelse versies van de guidelines zijn nu beschikbaar zijn op de website van de EDPB. De Nederlandse vertalingen volgen later. 

Zie verder:

""