Belastingdienst mag BSN niet meer gebruiken in btw-identificatienummer

Thema:
Burgerservicenummer (BSN)

De Belastingdienst mag het burgerservicenummer (BSN) niet gebruiken in het btw-identificatienummer van zelfstandigen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft hiervoor een verwerkingsverbod opgelegd aan de minister van Financiën. Hij is verantwoordelijk voor de verwerking van het btw-identificatienummer door de Belastingdienst. Het verwerkingsverbod gaat per 1 januari 2020 in.

Kwetsbaar voor identiteitsfraude

Zelfstandigen zijn wettelijk verplicht hun btw-identificatienummer te vermelden op hun facturen. Zelfstandigen met een webwinkel moeten dit nummer ook op hun website vermelden. Het BSN is onderdeel van het te vermelden btw-identificatienummer. Daarmee is het BSN van zelfstandigen breed bekend. Dat maakt hen kwetsbaar voor kwaadwillenden die misbruik willen maken van het BSN om identiteitsfraude te plegen.

Oplossing

Voorzitter Aleid Wolfsen: "Dit probleem voor zelfstandigen bestaat al langere tijd. De Belastingdienst moet dit nu met voorrang aanpakken. Met ons verwerkingsverbod willen we bereiken dat er zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval voor 1 januari 2020, een oplossing komt. Het BSN van zelfstandigen moet gewoon goed beschermd worden."

Nu al niet meer op website

Zelfstandigen met een webwinkel kunnen nu al stoppen met het vermelden van het btw-identificatienummer op hun website. Eigenlijk zijn zij op basis van wettelijke regels verplicht dit nummer op hun website te vermelden. De Autoriteit Consument & Markt houdt hier toezicht op, maar geeft geen prioriteit aan handhaving bij zelfstandigen vanwege de onwenselijke situatie die dat oplevert.

Maatregelen

Recentelijk heeft de Belastingdienst de AP in kennis gesteld van maatregelen die zij naar aanleiding van het verwerkingsverbod nog vóór 1 januari 2020 wil treffen. Aleid Wolfsen: "Op papier lijken deze maatregelen een oplossing te bieden voor het probleem dat het BSN van zelfstandigen breed wordt verspreid via het btw-identificatienummer. Maar we kunnen pas overgaan tot een verdere beoordeling wanneer de Belastingdienst de voorgestelde maatregelen ook daadwerkelijk heeft uitgevoerd."

Update februari 2020

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft na controle geconcludeerd dat de Belastingdienst voldoende maatregelen heeft getroffen naar aanleiding van het in 2018 door de AP opgelegde verwerkingsverbod. Dit verbod op het gebruik van het BSN in het btw-identificatienummer is op 1 januari 2020 ingegaan. De Belastingdienst heeft vóór de deadline een nieuw btw-identificatienummer zonder BSN verstrekt aan ondernemers. Zij kunnen het oude btw-identificatienummer op hun website vervangen door het nieuwe nummer dat zij hebben ontvangen. Ook startende ondernemers krijgen alleen nog maar btw-nummers zonder BSN.

Ondernemer vrouw

Publicaties

Verwerkingsverbod Belastingdienst voor BSN in btw-identificatienummer

Lees ook

Bekijk alle actualiteit