AP wijst supermarkten op regels gezichtsherkenning

Thema's:
Cameratoezicht bij organisaties
Biometrie
Algoritmes, AI en de AVG

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de supermarktbranche via branchevereniging CBL gewezen op de regels rond de inzet van gezichtsherkenningscamera’s. Met voorlichting en ingrijpen waar nodig wil de AP voorkomen dat supermarkten onrechtmatig gezichtsherkenning inzetten.

"Gezichtsherkenning is een zwaar middel" zegt Monique Verdier, vicevoorzitter van de AP. "Daarmee zijn mensen op grote schaal te volgen. Dat begint misschien bij een supermarkt, die met één druk op de knop kan opzoeken hoe vaak jij de winkel binnenkomt en wat jij dan koopt. Dat eindigt bij een situatie dat we continu gevolgd worden, met gezichtsherkenning in alle winkels en op straat. Zo’n surveillancesamenleving moeten we voorkomen."

Signalen over supermarkten

"Bovendien gaat het om biometrische gegevens, net zoals vingerafdrukken. Het gebruik van dit soort gevoelige gegevens is in beginsel verboden. Toch waren er de afgelopen tijd signalen dat verschillende supermarkten deze techniek willen inzetten. Daarom wijzen wij de supermarktbranche nu op de regels en grijpen wij in waar dat nodig is", zegt Verdier.

In één geval, waarbij een supermarktondernemer deze techniek al inzette, heeft de AP contact opgenomen met de ondernemer. Naar aanleiding daarvan heeft die ondernemer het systeem uitgezet.

Brief aan CBL

De brief aan het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) bevat voorlichting over de inzet van gezichtsherkenning. De AP vraagt de branchevereniging deze informatie met de leden te delen. De AP zal de supermarktbranche blijven voorlichten over de regels voor gezichtsherkenning en ook ingrijpen waar nodig.

In beginsel verboden

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) stelt strikte eisen aan de verwerking van biometrische gegevens, zoals bij vingerafdrukscans of irisscans en stemherkenning of gezichtsherkenning.

Biometrische gegevens zijn volgens de AVG bijzondere persoonsgegevens. Volgens de privacywet is het gebruiken van biometrische gegevens om iemand te identificeren in beginsel verboden. Dit geldt dus ook voor gezichtsherkenning.

Uitzonderingen op verbod

Er zijn 2 uitzonderingen op dit verbod:

  1. de gefilmde mensen hebben uitdrukkelijke toestemming gegeven;
  2. gezichtsherkenning wordt ingezet voor beveiligings- of authenticatiedoeleinden, om een ‘zwaarwegend algemeen belang’ te dienen.

Zo’n zwaarwegend belang kan bijvoorbeeld de beveiliging van een kerncentrale zijn. Maar de beveiliging van een supermarkt is niet zó belangrijk dat daarvoor biometrische gegevens mogen worden verwerkt.

Andere sectoren

Daarnaast neemt de AP ook contact op met leveranciers van camera’s voor gezichtsherkenning. En vraagt de AP die leveranciers aan welke sectoren zij deze camera’s leveren.

Blijkt daaruit dat gezichtsherkenning in bepaalde sectoren veel wordt ingezet? Dan zal de AP ook in die sectoren gericht voorlichting geven. Bij overtredingen van de privacywetgeving kan de AP ook onderzoeken starten.

""

Publicaties

Brief regels voor gezichtsherkenning in supermarkten

Lees ook

Bekijk alle actualiteit