AP wijst politieke partijen op risico’s persoonsgegevens rondom verkiezingen

Thema's:
Algoritmes, AI en de AVG
Cookies

Op 6 juni 2024 vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. In een brief wijst de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de Nederlandse politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen op de privacyregels. 

Politieke partijen verwerken steeds vaker persoonsgegevens, bijvoorbeeld om (gericht) campagne te voeren of om leden te werven. Zij moeten zich daarbij houden aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Partijen verzamelen en verwerken bijvoorbeeld gegevens als zij gebruikmaken van sociale media, microtargeting of politieke advertenties. 

Bijzondere persoonsgegevens

Politieke voorkeur is een bijzonder persoonsgegeven, waarvoor extra strenge regels gelden. Partijen moeten zich ervan bewust zijn dat zij (mede)verantwoordelijk zijn voor de persoonsgegevens die zij verwerken. Ook als zij bijvoorbeeld een bureau inhuren dat de campagne voor de partij uitvoert.

Online tracking & generatieve AI

De AP benadrukt in de brief dat het gebruik van online tracking door politieke partijen, bijvoorbeeld via cookies, verboden is. Daarnaast vraagt de AP extra aandacht voor de risico’s rondom het gebruik van (generatieve) AI.

Toezicht

De AP houdt toezicht op de verwerking van persoonsgegevens in Nederland, ook bij verkiezingen. Signaleert de AP overtredingen bij politieke activiteiten rondom de Europese verkiezingen? Dan moet de AP deze melden aan de Authority for European Political Parties and European Political Foundations (APPF). Zowel de AP als de APPF kan handhavend optreden. 

Man loopt buiten en kijkt op telefoon

Publicaties

Brief politieke partijen over persoonsgegevens rondom Europese verkiezingen

Lees ook

Bekijk alle actualiteit