AP waarschuwt WK-gangers voor Qatarese apps

Thema:
Smartphone & apps

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) raadt bezoekers van het WK voetbal in Qatar aan om goed op hun digitale veiligheid te letten. Wie het WK bezoekt, is verplicht een aantal apps op de mobiele telefoon te installeren. De AP raadt Qatar-bezoekers aan daarvoor een telefoon te gebruiken die zij voor niets anders gebruiken.

Eerder waarschuwden de Duitse, Franse, Noorse en Deense privacytoezichthouders al voor deze apps. Met name de Duitse toezichthouder heeft een analyse van de apps uitgevoerd. De AP sluit zich aan bij de waarschuwing van de Europese collega-toezichthouders.

De betreffende apps heten Ehteraz – een coronatracker – en Hayya, een speciale WK-app. Privacytoezichthouders uit verschillende Europese landen wijzen erop dat de apps waarschijnlijk informatie over gebruikers verzamelen zonder dat gebruikers hiervan op de hoogte zijn. 

Bijvoorbeeld met wie een gebruiker gebeld heeft en welke apps er allemaal op de telefoon staan. Dus ook of het bijvoorbeeld gaat om een dating-app waaruit iemands seksuele voorkeur blijkt. Ook is het vermoedelijk mogelijk dat de apps toegang hebben tot de foto’s van de gebruiker.

Man loopt buiten op straat stad