AP start onderzoek naar TikTok

Thema's:
Smartphone & apps
Persoonsgegevens op internet

Dagelijks delen miljoenen kinderen en jongeren over de hele wereld talloze creatieve filmpjes via de social media-app TikTok. Sommige video’s bereiken via deze app miljoenen mensen wereldwijd. Voor velen is het tijdens deze coronacrisis de manier om contact te houden met vrienden en vriendinnen en zo toch samen de tijd door te komen. Ook in Nederland hebben veel kinderen TikTok op hun telefoon staan. Met de opkomst van TikTok zijn ook privacyzorgen rondom het gebruik toegenomen. Om na te gaan of de privacy in orde is, start de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een onderzoek.

Kwetsbare groep

Kinderen worden in het Nederlandse recht en in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) beschouwd als extra kwetsbare groep, omdat zij zich minder bewust zijn van de gevolgen van hun handelen. Juist ook bij de verwerking van hun persoonsgegevens door sociale media. De AP onderzoekt of de privacy van Nederlandse kinderen voldoende geborgd is in de TikTok-app.

Persoonlijke informatie verzamelen

Monique Verdier, vicevoorzitter van de AP: "We zien dat ontzettend veel Nederlandse kinderen met veel plezier gebruik maken van TikTok. We doen onderzoek naar de vraag of deze app privacyvriendelijk is ontworpen en ingericht."

"Daarnaast kijken we of de informatie die kinderen van TikTok krijgen bij het installeren en gebruiken van de app goed te begrijpen is en of er voldoende uitleg is over hoe TikTok hun persoonsgegevens verzamelt, verwerkt en verder gebruikt. Tot slot onderzoeken we of toestemming van ouders vereist is wanneer TikTok persoonsgegevens van kinderen verzamelt, opslaat en verder gebruikt."

De AP verwacht later dit jaar met de eerste resultaten van dit onderzoek naar buiten te kunnen komen.

Meisje liggend met mobiel

Lees ook

Bekijk alle actualiteit