AP opent deuren op 3 juni tijdens Rondje Rechtsstaat

Op zaterdag 3 juni neemt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) deel aan het Rondje Rechtsstaat en opent de deuren voor publiek in het kader van de Week van de Rechtsstaat.

Naast de AP doen 9 andere instituties die de rechtsstaat vormgeven mee aan deze dag, waaronder de Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State en de Hoge Raad. 

Op de kaart is te zien welke partijen deelnemen en wat de locaties zijn. Tijdens het Rondje Rechtsstaat kunnen bezoekers gratis en zonder aanmelding een bezoek brengen aan de deelnemende partijen tussen 10.00 en 17.00 uur. In het pand van de AP – het Bentinck Huis aan de Lange Voorhout 7 in Den Haag – vinden de hele dag activiteiten plaats. 

Minicolleges & antwoord op privacyvragen

Tussen 10.30 en 16.00 uur is er vrijwel elk half uur een ‘minicollege’ over een onderdeel van het werk van de AP. Zo legt AP-voorzitter Aleid Wolfsen uit welke belangrijke rol de AP in onze rechtsstaat speelt, geven AP-experts uitleg over datalekken, en zijn er nog meer interessante presentaties. De minicolleges duren ongeveer 15 minuten.

10.30 uur            AP-toezicht op de datalek-meldplicht

11.00 uur            Privacy met AP-voorzitter Aleid Wolfsen

11.30 uur            Zijn kinderen online wel goed beschermd?

12.00 uur            AP-toezicht op de datalek-meldplicht

13.00 uur            Privacy met AP-voorzitter Aleid Wolfsen

13.30 uur            Handhaving door de AP

14.00 uur            Zijn kinderen online wel goed beschermd?

15.00 uur            Handhaving door de AP               

16.00 uur            Privacy met AP-voorzitter Aleid Wolfsen              

Expositie en slimme doosjes

De hele dag exposeert kunstenares Julia Janssen met haar tentoonstelling ‘Dear data, how do you decide my future?’ in de hal. Zij onderzocht de invloed van data en algoritmes op haar eigen toekomst. Hoe beïnvloeden haar persoonsgegevens, die ongemerkt hun weg vinden naar big tech-bedrijven om een gedetailleerd profiel met interesses en gewoonten op te bouwen, haar leven?

Daarnaast kunnen kinderen vanaf 8 jaar spelenderwijs leren hoe kunstmatige intelligentie werkt door het ‘Slimme doosjesspel’ te spelen. Een bijzonder spel, ontwikkeld door Museum Boerhaave, dat laat zien hoe computers slimmer worden door van mensen te leren.

Verder kunnen bezoekers hun kennis over de AP en privacy testen door mee te doen aan het AP-spel, dat je met meerdere personen kunt spelen en waarbij medewerkers van de AP alle ins en outs vertellen over hun werk en de rol van de AP in onze democratische rechtsstaat.

Week van de Rechtsstaat

De Week van de Rechtsstaat is een initiatief van de Academies voor Wetgeving en Overheidsjuristen. Het doel is de kennis over het belang en de werking van de rechtsstaat te vergroten. Onze democratische rechtsstaat staat garant voor grondrechten voor alle burgers en voor scheiding der machten, en is een instrument om oorlog te voorkomen en conflicten vreedzaam op te lossen.

Beeld Vrouwe Justitia