AP geeft tips voor privacy bij internet of things-apparaten

Het aantal apparaten met een internetverbinding in Nederlandse huishoudens groeit aanzienlijk. Wilt u ook een internet of things-apparaat gaan gebruiken? Zorg er dan voor dat u uw privacy beschermt. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft tips waar u op kunt letten bij het kopen, installeren en gebruiken van een internet of things apparaat.

De tips van de AP vindt u in de handleiding Internet of things en smart home? Bescherm uw privacy!

Internet of things

Steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet en kunnen onderling communiceren. Bijvoorbeeld smart tv’s, auto’s, wearables (zoals een smartwatch), speelgoed, koelkasten, muzieksystemen, lampen en thermostaten.

Deze internet of things-apparaten kunnen heel handig zijn, maar brengen ook privacyrisico’s met zich mee.

Risico’s internet of things

Internet of things-apparaten verzamelen gegevens die veel over u kunnen zeggen. Het is belangrijk dat u van tevoren weet wat er met uw gegevens gebeurt als u een apparaat gaat gebruiken. Zodat u zelf kunt beslissen of u dat wel wilt.

Het privacyrisico is nog groter als kwetsbare personen het apparaat gebruiken, zoals kinderen. Of als het apparaat gevoelige gegevens van u registreert, zoals gegevens over uw gezondheid of financiële gegevens.

Een ander risico is de beveiliging van internet of things-apparaten. Als die niet in orde is, kunnen uw gegevens in verkeerde handen terechtkomen.

Mensen op straat

Publicaties

Handleiding 'Internet of things en smart home? Bescherm uw privacy!'