AP geeft tips voor privacy bij connected cars

Moderne auto’s, maar ook motoren, scooters en fietsen, zijn vaak ‘connected’. Het zijn rijdende computers, verbonden met het internet. Een connected car verzamelt vaak persoonsgegevens, zoals locatiegegevens en gegevens over de rijstijl. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft tips over het beschermen van de privacy bij connected cars.

De tips van de AP staan in de handleiding ‘Connected car? Bescherm uw privacy!' De tips helpen mensen om hun persoonsgegevens te beschermen bij het kopen, huren, gebruiken en verkopen van een connected car.

Risico’s connected car

Waar je de afgelopen tijd allemaal bent geweest, hoe hard je hebt gereden, met wie je vanuit de auto hebt gebeld: een connected car kan al dit soort gegevens verzamelen. Zo weet een connected car veel over zijn inzittenden.

En daarmee ook de autofabrikant. En mogelijk andere partijen waarmee een autofabrikant die gegevens deelt, zoals de leasemaatschappij.

Dit kan gaan om zeer gevoelige informatie. Uit locatiegegevens is bijvoorbeeld af te leiden hoe vaak iemand naar de dokter gaat, de sportschool bezoekt of juist een snackbar en hoe laat iemand thuiskomt van werk. Maar ook of iemand naar een verslavingskliniek rijdt, een familielid bezoekt in de gevangenis of de auto elke week parkeert bij een kerk, moskee of synagoge.
 
Een slechte beveiliging van die persoonsgegevens of het doorverkopen daarvan zijn privacyrisico’s waar mensen rekening mee moeten houden. Dit doorverkopen kan voor sommige organisaties waardevol zijn omdat ze hiermee een gedetailleerd profiel over iemand kunnen maken. Daarmee kunnen zij personen bijvoorbeeld gericht benaderen. Dat kan handig lijken. Maar het kan er bijvoorbeeld ook toe leiden dat er reclames over iemands medische aandoening verschijnen terwijl diegene net met vrienden tv kijkt.

Tips en rechten connected car

In de handleiding staat onder meer waar je op moet letten voordat je een connected car of ander connected voertuig koopt. Een autofabrikant, importeur of dealer is bijvoorbeeld verplicht om kopers te informeren over welke gegevens het voertuig verzamelt en opslaat.

Ook biedt de handleiding een overzicht met tips en informatie over je rechten wanneer je de connected car in gebruik neemt of weer verkoopt. Zoals de tip om alle data uit de auto te verwijderen bij verkoop, om te voorkomen dat de nieuwe eigenaar toegang krijgt tot de data van de vorige.

Vraag of klacht privacy connected car

Autogebruikers met vragen over de persoonsgegevens die hun connected car verzamelt, nemen eerst contact op met de fabrikant, dealer, leasemaatschappij of andere partijen betrokken bij koop, lease of huur van een connected car. Bijvoorbeeld wanneer zij de over hun verzamelde gegevens willen inzien of laten verwijderen.

Wanneer de betrokken partij een verzoek niet naar tevredenheid afhandelt, kan de autogebruiker een klacht of tip indienen bij de AP.

Man loopt buiten op straat stad

Publicaties

Handleiding 'Connected car? Bescherm uw privacy!'