Blog Aleid Wolfsen: de muren hebben oren

Door: Aleid Wolfsen
Thema's:
Internet of things

Wanneer ik na een lange dag thuiskom, vind ik het heerlijk als mijn partner er al is. Zeker in deze tijd van het jaar. De lichten zijn aan, de kachel brandt en Anouk staat op. Maar ook als je de eerste bent, hoef je tegenwoordig niet meer thuis te komen in een koud en donker huis. Smart homes weten óók wanneer we thuiskomen en waar we van houden. Maar kent u uw slimme apparaten net zo goed als zij u?

Handig

Onderzoek toont aan dat ruim een derde van het aantal Nederlanders een of meerdere slimme apparaten in huis heeft. Veel van die apparaten zijn verbonden met wifi en handig via een app aan te sturen. Denk aan het op afstand bedienen van onze thermostaat, lampen die reageren op beweging en een televisie die we aansturen met onze stem. Dat scheelt ons soms geld, maar vooral tijd en gedoe.

Onzichtbare lijntjes

Waar we ons een stuk minder bewust van zijn als we binnen zijn, is dat we buiten sporen achterlaten. Want ieder apparaat dat verbonden is met internet, is verbonden met de buitenwereld. En zo lopen er allemaal onzichtbare lijntjes vanuit ons huis naar onbekende partijen. En doordat u dat allemaal niet ziet of merkt, kunt u doen alsof het er niet is. U bent immers thuis waar alles zich binnen 4 muren afspeelt. Maar soms hebben die muren oren...

Een concreet voorbeeld: wanneer u een apparaat met uw stem bedient, betekent dit dat hij moet kunnen ‘luisteren’. Maar heeft u - voordat u het apparaat kocht - gecheckt of het alleen luistert naar uw commando of continu? Is de verbinding wel goed beveiligd? En weet u of de aanbieder uw gegevens ook met andere partijen deelt of misschien zelfs doorverkoopt? Uw persoonsgegevens zijn geld waard. Vergeet dat niet.

Neem even de tijd

Moet u dan al die slimme apparaten weer bij het vuil zetten? Nee, gelukkig niet. Maar u kunt wel kiezen voor een aanbieder die uw privacy serieus neemt. Daar moet u dan wel even de tijd voor nemen. Lees altijd de privacyverklaring en check online reviews. Zorg er ook voor dat u de privacygevoelige instellingen van het apparaat goed instelt en installeer updates. Meer tips vindt u in onze handleiding Internet of things en smart home? Bescherm uw privacy!

Wanneer u slimmer bent dan uw apparaten en zelf de regie neemt, geniet u pas echt van de voordelen van de moderne techniek. En dat komt u tijdens de feestdagen vast goed van pas. Terwijl u de apparaten in huis laat zorgen voor warmte, sfeerverlichting en muziek, heeft u alle tijd voor uw partner, gezin en/of gasten.

Aleid Wolfsen
Voorzitter Autoriteit Persoonsgegevens

Aleid Wolfsen

Over de auteur

Aleid Wolfsen is in 2016 benoemd tot voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Eerder was hij al verbonden aan de AP als lid van de raad van advies. Voor zijn benoeming tot voorzitter van de AP heeft Wolfsen zowel in de politiek gewerkt als binnen de rechterlijke macht. Van 2019-2024 was Wolfsen ook vicevoorzitter van de European Data Protection Board (EDPB).
Alle blogs van Aleid Wolfsen
Vader thuis smarthome